OM wil een verbod op de Hells Angels

Het Openbaar Ministerie zegt bij de rechter motorclub Hells Angels in Nederland te willen laten verbieden en de vereniging laten ontbinden. Het OM wil een civiel verbod op de buitenlandse corporatie de Hells Angels Motorcycle Club, en de Nederlandse onderafdeling Hells Angels MC Holland.

1 %

Volgens het OM behoren de Hells Angels tot de zogenoemde 1% motorcycleclubs, die ‘veelal handelen in strijd met de openbare orde’. Ter onderbouwing heeft het OM bij het verzoekschrift een dossier geleverd van vele honderden pagina’s waarin beschrijvingen worden gegeven van de (criminele) activiteiten van de club en zijn leden.

Subcultuur

De volgens het Openbaar Ministerie intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop de club Hells Angels zich in de samenleving manifesteert en de agressieve wijze waarop die zich afsluit voor overheidscontrole – en deze zelfs actief tegengaat – creëert een subcultuur van wetteloosheid. Volgens het OM wordt zware criminaliteit, waaronder het plegen van geweld, drugsmisdrijven, wapenmisdrijven en afpersing hierdoor gestimuleerd en gefaciliteerd.

Het OM diende eerder ook verzoekschriften in bij de Utrechtse rechter voor een civiel verbod op de MC’s Satudarah, Bandidos en Catervarius.