OM wil EU-verbod zwaar vuurwerk

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) wil een Europees verbod op zwaar knalvuurwerk. Volgens het OM zitten er ‘weeffouten’ in de Europese richtlijnen voor vuurwerk. Dit blijkt in een brief die de top van het OM in oktober 2011 heeft verstuurd aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Middels een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur is de brief in handen gekomen van tv-programma Brandpunt Reporter.

Een woordvoerder van het OM: 'Volgens de Europese Pyrorichtlijn mag zwaar knalvuurwerk alleen worden afgenomen door professionele afnemers. Maar in Nederland weten vooral particulieren dit vuurwerk illegaal te verkrijgen. Een Europees verbod op dit vuurwerk zou daarom goed zijn.'

Illegaal circuit

Nergens ter wereld wordt per inwoner zoveel vuurwerk afgestoken als in Nederland en er is een groot illegaal circuit. Het lukt het niet de criminele handel in zwaar vuurwerk te stoppen. Al jaren vallen er honderden gewonden tijdens de jaarwisseling. Ook blijkt dat bijna 14 jaar na de ramp in Enschede de wetgeving structureel wordt overtreden.

Geen verbod

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil geen verbod op particulier vuurwerk in Nederland omdat dit de problemen niet op zou lossen. Bovendien vallen veel slachtoffers als gevolg van zwaar vuurwerk dat in Nederland toch al verboden is.

Er zijn rond de jaarwisseling 8.400 incidenten gemeld die te maken hadden met vuurwerk of brandstichting.