OM wil hogere straf voor woningoverval Rob Z.

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft vrijdag in hoger beroep zes jaar cel geëist tegen Rob Z. voor het beramen van een gewelddadige woningoverval op zijn schoonouders in Amstelveen op 18 februari 2014. Z. zit al vast. Hij is tot zestien jaar cel veroordeeld, voor poging tot liquidatie.

 

Mede plegen

De rechtbank had Rob Z. eerder veroordeeld tot vier jaar cel, voor medeplichtigheid maar het OM vindt zijn rol ernstiger en wil hem veroordelen voor mede plegen.

Tegen de andere vier verdachten is i hoger beroep vijf tot zeven jaar geëist. Enige jaren geleden pleegde de echtgenote van Rob Z. zelfmoord in het huis van bewaring. De woning in Amstelveen behoorde toe aan de ex-schoonouders van Rob Z. die kunst en sieraden van hen opeiste en die bij die overval liet ophalen. Bij de woningoverval werd voor meer dan 800.000 euro aan goederen meegenomen, waaronder erfstukken die al jaren in de familie waren, een kunstvoorwerp gemaakt door de overleden dochter en zeer persoonlijke sieraden. De recherche heeft een deel van de eigendommen teruggevonden.

Bruut geweld

Het OM ziet Z. als initiatiefnemer van de overval die hij beraamde tijdens de voorlopige hechtenis in de Yellowstone-zaak, de zaak over (onder meer) poging tot moord. Bij de overval werd gebruik gemaakt van onnodig en bruut geweld, aldus het OM. Het bejaarde vrouwelijke slachtoffer is overmeesterd en de trap op gesleurd. Daarna is ze gekneveld en met harde hand naar de kluis getrokken. Haar man, die ernstig hartpatiënt was, werd eveneens overmeesterd en gekneveld.

‘Cynisme’

Een 28-jarige medeverdachte, die zeven jaar cel tegen zich hoorde eisen, heeft eerst geprobeerd de klus met zijn eigen kennis te klaren en de spullen door middel van inbraak te stelen. Toen dit niet lukte, heeft hij het plan opgeschaald en anderen daarbij betrokken. Het lukte de overvallers na de overval niet de buit te verkopen. Volgens het OM volgde daarna een ‘nieuw staaltje van brutaliteit en cynisme’. De slachtoffers werden in staat gesteld voor drie ton hun goederen terug te kopen. Een deel van de buit is op zeker moment aan de deur van de woning gehangen om op die manier geld te vragen voor de rest van de goederen.

Er waren in totaal zeven verdachten betrokken bij de woningoverval. Vijf verdachten stelden hoger beroep in. Tegen de drie overige verdachten eiste de advocaat-generaal celstraffen van zes en vijf jaar.

Vorig jaar deed Z. een zelfmoordpoging in de gevangenis.

Alle berichten over Rob Z..