OM wil Holleeder terug in de cel

Het Openbaar Ministerie wil Willem Holleeder weer vastzetten omdat hij binnen zijn proeftijd de voorwaarden van zijn vrijlating heeft overtreden. Zo heeft hij in het voorjaar van 2013 misdaadjournalist Peter de Vries bedreigd en Hells Angel Theo Huisman afgeperst. Het OM zal daarom op 2 december aan de rechtbank toestemming vragen om Holleeder in de cel te zetten.

Holleeder kwam in 2012 voorwaardelijk vrij, nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Holleeder was veroordeeld voor afpersing van onder meer vastgoedhandelaar Willem Endstra. Holleeder mocht in zijn proeftijd geen strafbare feiten plegen; anders zou hij weer de gevangenis in moeten.

Bedreiging over film

In april 2013 werd Holleeder opgepakt nadat Peter de Vries aangifte had gedaan omdat Holleeder hem met de dood zou hebben bedreigd.

Holleeder werd verhoord en mocht daarna weer naar huis, maar bleef wel verdachte in de zaak. Volgens De Vries zocht Holleeder hem bij zijn huis op en ging hij ‘volledig door het lint’. De Vries heeft de rechten van zijn boek over de ontvoering van Heineken aan een Amerikaanse filmmaatschappij verkocht. Holleeder wilde niet dat zijn naam of personage in de film verscheen.

Huisman werd betrapt

Holleeder werd een maand later met hoofdverdachten Danny K. en Dick Vrij opgepakt in het Andesonderzoek. Holleeder zou zijn betrokken bij de afpersing van Theo Huisman. Holleeder, Danny K. en Vrij zouden Huisman hebben betrapt op het wegsluizen van geld. Eerder zei Holleeders advocaat Stijn Franken dat Holleeder wordt verdacht een ‘ondergeschikte rol’ te hebben gehad in de afpersing. Hij werd in juli 2013 vrijgelaten.

Maximaal drie jaar

Als de rechter besluit Holleeder vast te zetten, kan hij maximaal drie jaar in de gevangenis terecht komen. Hij heeft al twee derde van zijn straf uitgezeten; de rechter kan bepalen hem alsnog zijn hele straf uit te laten zitten of een gedeelte van de resterende drie jaar.

Het Andesproces, waarin ook Danny K. en Dick Vrij terecht staan, begint op 18 november bij de rechtbank in Haarlem.