OM wil Holleeder-verklaringen langer van internet

Het Openbaar Ministerie wil dat de rechter het publicatieverbod op internet van de getuigenissen van Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja verlengt. Dat laat advocaat Sébas Diekstra zondag weten aan Crimesite.

Blogger Sebastiaan Beens plaatste de verklaringen op zijn site, totdat de voorzieningenrechter op 8 april bepaalde dat die geen verwijzingen naar de getuigenissen mocht plaatsen. Dat verbod loopt op 8 oktober af en om te voorkomen dat delen van het strafdossier weer op internet komen, heeft het OM een kort geding aangespannen. Dat zal op 30 september dienen voor de rechtbank in Arnhem.

Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard. Beens is om “principiële redenen” tegen het verbod en is in hoger beroep gegaan. Dat loopt nog. Beens’ advocaat Sébas Diekstra: ‘Mijn cliënt is van mening dat een onvoorwaardelijk en onbeperkt verbod om over de verklaringen te publiceren een te grote inbreuk is op zijn rechten. Dit mede omdat er reeds breeduit over de verklaringen is geschreven en daaruit al veel is geciteerd door de media.’

Eerder bepaalde de rechter al dat de site Vlinderscrime.nl de verklaringen van de site moest halen.