OM wil kroongetuigen straffeloos stellen

Het moet mogelijk worden om straffen van kroongetuigen in bepaalde zaken volledig kwijt te schelden in ruil voor belastende verklaringen.De procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg, vindt dat het systeem moet worden verruimd. Dat zei hij gisteravond in Nieuwsuur als reactie op het Passage-vonnis.

‘Het is nodig in sommige gevallen om voor straffeloosheid te pleiten. Wij strepen een straf dan niet weg, maar leggen de rechter voor om verdachten te veroordelen tot schuldig zonder straf’, zei Van der Burg in Nieuwsuur.

50%

Nu is het nog zo dat er maximaal 50% van de straf kans worden kwijt gescholden. Het OM is in hoger beroep in de strafzaak tegen La S. uitgegaan van een basiseis van 16 jaar gevangenisstraf en tegen Ros van 28 jaar. Dit leidt ertoe dat aan La S. 8 jaar gevangenisstraf werd opgelegd en aan Ros 14 jaar.

Drempel

‘We zien nu dat voor kleinere vissen zelfs 50 procent een te hoge drempel is om uit het milieu te komen’, meent de hoogste baas van het OM. Van der Burg benadrukt het belang van het getuigenbeschermingsprogramma. “In dit soort milieus, waar praten met de politie en klassieke opsporingsmethoden geen soelaas bieden, zijn kroongetuigen heel belangrijk om uiteindelijk duidelijkheid te geven.’