OM wil meer dealen met verdachten over bekentenis

Het Openbaar Ministerie wil in grote strafzaken vaker afspraken gaan maken met verdachten om de procedures te versnellen. In 1Vandaag zegt Gerrit van der Burg, topman van het OM, dat dan ook direct de hoogte van de strafeis kan worden meegenomen.

Meer vaart

Van der Burg zegt in 1Vandaag dat dit hard nodig is om meer vaart te brengen in langslepende rechtszaken. Hij wil met ‘vonnis- en procesafspraken’ de zaken verkorten en tijd en geld uitsparen. De strafrechtketen slibt volgens hem dicht. Van der Burg denkt vooral in drugs- en fraudezaken winst te kunnen boeken, die niet al te ingewikkeld zijn en zich bijvoorbeeld niet naar het buitenland uitstrekken.

Langer

De afgelopen jaren duurt het steeds langer voordat een strafzaak door een rechter is afgedaan. In 2017 duurde het gemiddeld 243 dagen (bijna 9 maanden), in 2016 was dat nog gemiddeld 218 dagen. Vooral bij zaken op het gebied van fraude en drugs lopen de wachttijden steeds verder op.

Van der Burg wil van tevoren met de advocaat van de verdediging overeenkomen dat de verdachte bekent en dat meer onderzoek dus niet nodig is. Partijen kunnen ook overeenkomen dat het OM een bepaalde straf eist. ‘Dat kan ook een lagere straf zijn.’

Dit is nu al wettelijk mogelijk.

Vonnisafspraken

Het OM kan ook transacties aanbieden maar heeft nu niet de mogelijkheid om met een verdachte afspraken te maken over strafmaat en vonnis, daar moet een rechter aan te pas komen. Van der Burg pleit ervoor om deze weg te gaan onderzoeken, samen met de rechtspraak en advocaten.

Van der Burg is er ook van overtuigd dat met deze nieuwe werkwijze de zware criminaliteit veel beter kan worden aangepakt.

Of er in de Tweede Kamer een meerderheid voor de ideeën te vinden is valt nog te bezien.