OM wil miljoen zien van oorlogsmisdadiger

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de voor oorlogsmisdaden veroordeelde Frans van A. ruim een miljoen euro gaat terugbetalen aan de Staat. Van A. is in 2007 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Irak. Volgens het OM heeft hij in de jaren ’80 tonnen thiodiglycol (TDG) verkocht aan het Iraakse regime en daarmee dus crimineel geld verdiend. TDG kan in combinatie met zoutzuur mosterdgas opleveren.

 

Volgens het OM heeft de verkoop van TDG door Van A. hem een bedrag van ruim een miljoen euro opgeleverd. De zaak dient op dit moment in hoger beroep. De rechtbank vond eerder dat de verdachte minder geld wederrechtelijk verkregen had met de verkoop van TDG en legde hem een lagere ontnemingsmaatregel op. 

Irak voerde op 16 maart 1988 een luchtaanval met mosterdgas en zenuwgas uit op de Iraakse stad Halabja, dat kort daarvoor door Koerdische rebellen en gesteund door Iran, veroverd was. Vijfduizend Koerden kwamen om en tienduizend raakten gewond. Van A. werd in de strafzaak in hoger beroep in mei 2007 veroordeeld tot 17 jaar cel voor medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden in Irak.