OM wil No Surrender laten verbieden (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Noord-Nederland gevraagd No Surrender en de daaraan verbonden chapters en brotherhoods te verbieden en de motorclub officieel te ontbinden. Eerder dit jaar werden al andere motorclubs verboden door de rechter. 

Zo werd in januari Broederschap Catervarius verboden en ontbonden. Vijf maanden later wachtte Satudarah MC hetzelfde lot. Vorig jaar december werden ook de Bandidos verboden. Zij hebben appèl aangetekend tegen de beslissing van de rechter. Dat doet ook Satudarah MC.

Catervarius heeft dat niet gedaan.

In mei van dit jaar heeft het OM ook een verbod gevraagd van de Hells Angels.

Klaas Otto

No Surrender werd in 2013 opgericht door Klaas Otto, die kort daarvoor uit Satudarah was gestapt. Volgens het OM was het van meet af aan duidelijk dat het niet de bedoeling was dat er alleen maar werd getoerd met de motor. Het OM wijst op een afgeluisterd gesprek waarin potentiële leden elkaar vragen of ze eigenlijk wel kunnen motorrijden. Een van hen zegt daarop: ‘Ik kan niet eens op een scooter’.

Begrafenis

Verschillende leden van No Surrender zitten inmiddels gedetineerd, onder hen ook leider Henk Kuipers. In de loop der jaren worden (ex-)leden en de club zelf in verband gebracht met drugs- en wapenhandel, maar ook met liquidaties, schietpartijen, ripdeals, en mishandelingen (al dan niet van mede-leden), aldus het OM. Zo wordt een lid door de eigen brothers mishandeld tijdens een begrafenis. In het onderzoek dat volgt wordt bij een van de verdachten – een van de leiders van de club – bijna 30 kilo cocaïne en speed gevonden die hij samen met een vuurwapen bij zijn ex (en kind) had verstopt.

Strakke hiërarchie

Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft No Surrender een strakke hiërarchie. Leden die zich in de ogen van de leiding misdragen of de club benadelen worden met geweld bedreigd en mishandeld. Als ze No Surrender gedwongen moeten verlaten, dienen ze een geldbedrag te betalen aan de club.

Het verzoek om No Surrender te verbieden is gedaan bij de rechtbank in Noord-Nederland, omdat in Assen één van de weinige officiële afdelingen van de motorclub zit.