‘OM wil strijd witwassen met bitcoin opvoeren’

De bitcoin is reservemunt van de onderwereld geworden, aldus het Financieel Dagblad. Het internetbetaalmiddel is een prima middel om financiële sporen te verhullen. In het internationale bitcoin-onderzoek “IJsberg” staan tien verdachten terecht voor de rechtbank.

Miljoenen

Het zijn handelaren die op het dark web handelden en bitcoins verdienden en zogenoemde bitcoincashers, mensen die opbrengst van de handel van bitcoin omzetten naar vele miljoenen euro’s, die ze cash aan de handelaren uitkeerden. Volgens de recherche ging het de verdachten erom hun identiteit te verhullen en zo zo opbrengst van illegale handel wit te wassen. Het Openbaar Ministerie legde beslag op luxe voertuigen, contanten, bankrekeningen, bitcoinaccounts en grondstoffen voor de productie van xtc.

Koppeling

Volgens Europol verloopt meer dan 40% van de onlinetransacties tussen criminelen in bitcoins. Iedere bitcointransactie wordt vastgelegd op de blockchain, een openbaar transactiearchief. Het is mogelijk om iedere bitcoin te volgen maar als er geen koppeling tussen een bitcoinrekening en een bankrekening kan worden gemaakt is het niet mogelijk om vast stellen of de bitcoins zijn gebruikt voor criminele transacties.

Onion Wallet

In de IJsberg-zaak waren niet zogeheten bitcoinmixers betrokken. Dat zijn programma’s die onder meer criminelen hanteren als extra veiligheidsscherm (b.v. Onion Wallet). Hiermee wordt de herkomst van bitcoins versluierd doordat gebruikers bitcoins inbrengen en ruilen voor (fracties van) bitcoins van willekeurige anderen. Sommige bitcoinmixers zijn nep maar bij andere kan je voor een klein bedrag track & track van jouw bitcoins totaal verhullen en via bijvoorbeeld PayPal of Western Union cash uitbetaald krijgen.

15%

Crimineel geld op traditionele wijze grondig witwassen kan de eigenaar tot wel 40% kosten. Bij bitcoincashers kan dit veel goedkoper zijn (tot wel 15% volgens het FD) maar garanties zijn er niet.

Overigens zijn euro’s die van bitcoins uit het dark web komen nog steeds crimineel geld en moeten ook weer worden witgewassen, of cash als inkomen worden gebruikt.

De FIOD wil dat bitcoinmixers standaard als witwasindicator worden erkend bij de Financial Intelligence Unit van de Landelijke Eenheid van de politieman zover is het nog niet, laat staan dat gebruik bitcoinmix-systemen wettelijk strafbaar wordt gesteld.

Alle berichten over criminele activiteiten met bitcoins.