OM wil tbs voor aanslag met broodmes

Voor de rechtbank in Amsterdam stond donderdag Remco P. (46) terecht, die op 18 juli vorig jaar in een psychose zijn vrouw met verschillend messen bijna doodstak. Volgens Het Parool eiste de officier van justitie tegen hem tbs met dwangverpleging.

Broodmes

In hun woning had hij zijn vrouw onverwacht gestoken met een dertig centimeter lang keukenmes. Ze raakte daarbij gewond aan rug en borst. Ook had ze diepe snijwonden in haar handen waarmee ze de stekende man had geprobeerd af te weren. Ze vluchtte het huis uit en P. rende achter haar aan. Op straat ging hij haar opnieuw te lijf met een broodmes waarmee hij zagende bewegingen maakte bij haar keel.

Omstanders wisten P. van zijn vrouw af te trekken.

Doodsbang

Remco P. had al al maanden zware psychische problemen. Hij vermoedde dat zijn vrouw en allerlei gezondheidsinstellingen in een complot tegen hem bezig waren. De echtgenote maakte daarom al plannen om met hun zoontje tijdelijk bij hem weg te gaan.

P. zegt maar één keer te hebben gestoken. De vrouw heeft in de rechtszaal in een verklaring gezegd de aanval weliswaar te hebben overleefd maar ‘haar leven te zijn kwijtgeraakt’. Ze zei ‘doodsbang’ te zijn voor de toekomst.

De officier van justitie eist tbs met dwangverpleging voor P. plus een celstraf van een jaar. De man hoeft die echter niet uit te zitten omdat hij al een voorarrest van dertien maanden achter de rug heeft.

Uitstel

Advocaat Richard Korver wil uitstel van de zaak om de effecten van drugs en drankgebruik van P. nader te onderzoeken en vast te stellen of zijn client misschien daardoor misschien volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest.

Korver wil in dat geval dat zijn cliënt psychiatrisch behandeld wordt of tbs met voorwaarden krijgt zodat hij om ooit nog vrij te komen niet alleen afhankelijk is van de beslissing van een rechter.