OM wil tot 10 jaar cel voor leden Twentse incassoploeg

Lokale media spreken van de ‘Twentse martelbende’. Vijf mannen en twee vrouwen die met een flinke hoeveelheid geweld schulden incasseerden. Soms voor de bende zelf, soms in opdracht van anderen. Het Openbaar Ministerie wil dat de twee kopstukken van de incassoploeg tien jaar achter de tralies verdwijnen.

Bebloede slachtoffers

Do en Jo worden ze genoemd, de vermeende leiders van de bende. Do staat voor Dogan D. (32) uit Almelo, Jo staat voor Johan D. (54) uit Goor. Officier van justitie Gerjan Jansen omschreef Dogan D. als ‘keihard, meedogenloos en sadistisch. Hij genoot ervan hoe zeer zijn reputatie in de onderwereld groeide door al dit geweld’ zo meldt Tubantia. Voor het andere kopstuk van de incasso-organisatie, Johan D., was ‘geld de drijfveer en geweld het gereedschap’ aldus de officier van justitie. ‘Foto’s van bebloede slachtoffers werden als trofeeën rondgestuurd en gebruikt om anderen onder druk te zetten’.

Eigen graf graven

In het onderzoek Bosuil, naar het grove geweld dat in de regio Almelo werd gebruikt, getuigen vier slachtoffers van de mishandelingen die ze moesten ondergaan. Slachtoffers werden tegen het hoofd geschopt, gestoken, met een loden pijp op het lichaam geslagen en sigaretten werden op hun lichaam uitgedrukt. Een man werd vastgebonden aan een boom en kreeg een vuurwapen tegen zijn hoofd gedrukt. Ook waren er talloze dreigementen. Een van de slachtoffers werd gezegd dat hij zijn eigen graf zou moeten gaan graven. Een ander werd gedreigd dat zijn vingers met een betonschaar zouden worden afgeknipt.

Seks

Volgens justitie lieten Sermeena van B. (23) en Gerda H. (24) zich ook niet onbetuigd bij het geweld. RTV Oost meldt dat de jonge dames hun slachtoffers lokten met de belofte van seks. In werkelijkheid leverden ze de mannen uit aan de incassoploeg en deelden ze daarna zelf ook flinke klappen uit. Sermeena van B. werd volgens de officier van justitie de secretaresse van Dogan D. genoemd.

Justitie ziet vooral bewijs in onderschept telefonisch berichtenverkeer en tapgesprekken. Volgens sommige getuigen zou de bende tot wel 20 of dertig slachtoffers hebben gemaakt.

Tegen de 45-jarige Jerry G. uit Haaksbergen, die over een meer dan 50 pagina’s strafblad beschikt, werd drie jaar cel geëist. Als het aan het OM ligt gaat de verslaafde Arjan K. (35) zes jaar de cel in.

Het proces van een zevende verdachte vindt later dit jaar plaats.