OM wil vaker supersnelrecht

Het Openbaar Ministerie wil vaker gebruik gaan maken van het supersnelrecht. Verdachten van verkeersovertredingen, vandalisme of fietsendiefstal zouden vaker op deze manier gestraft moeten worden. Dat zegt Herman Bolhaar, de topman van het OM, vrijdag tegen De Telegraaf.

Er zouden daarom officieren van justitie op grote politiebureaus moeten worden gestationeerd. Zo kunnen de gemakkelijkere zaken snel worden afgedaan met een waarschuwing, boete of taakstraf. Meer dan de helft van dergelijke overtredingen zouden zo moeten worden afgedaan. Het OM overlegt nog met advocaten over hoe een goede rechtshulp op het politiebureau mogelijk is.

Bij supersnelrecht is er binnen drie dagen een veroordeling. Er is de afgelopen tijd een proef gedaan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Volgens Bolhaar is die proef een ‘groot succes’, omdat veel verdachten de schade snel vergoeden.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten heeft bezwaren tegen het plan van het OM. Geertjan van Oosten laat aan NOS weten dat hij zorgvuldigheid belangrijker vindt dan snelheid. Toch denkt hij dat de advocaten uiteindelijk ook op het politiebureau zullen gaan zitten, omdat de cliënten dat nodig hebben.