OM wil verbod op Caloh Wagoh

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag aan de rechtbank in Utrecht gevraagd om motorclub Caloh Wagoh te verbieden en de vereniging te ontbinden. Volgens het OM heeft de motorclub “een ontwrichtende uitwerking op de samenleving” en maken leden van de club zich “structureel schuldig aan ernstige strafbare feiten”.

Waslijst

Intensief onderzoek door het OM en de politie heeft een waslijst aan voorbeelden opgeleverd van betrokkenheid van Caloh Wagoh bij geweldsmisdrijven, afpersing, drugshandel, wapenbezit en andere misdrijven. De geweldsuitbarstingen op de openbare weg worden “heftig en levensgevaarlijk voor toevallige omstanders” genoemd.

Verheerlijking geweld

Binnen de club bestaat een subcultuur die het plegen van geweld door de leden uitdrukkelijk stimuleert en faciliteert. Naast intimidaties, bedreigingen en gewelddadigheden tegen overheidspersoneel zijn ook werknemers en klanten in de horeca regelmatig slachtoffer van geweld. Het OM heeft het verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Utrecht, omdat Mijdrecht gezien kan worden als de belangrijkste plaats voor Caloh Wagoh. Daar is de motorclub opgericht en vergadert de Junta Nacional, het centrale bestuur van Caloh Wagoh.

Liquidatieopdrachten

Caloh Wagoh telt in Nederland enkele honderden leden. De leider van de club Delano “Keylow” R. (48) zit sinds eind 2018 in voorarrest op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij liquidaties. Het OM denkt dat Delano R. en Greg R. (71) opdracht gaven voor moorden.

Kroongetuige

In het verzoekschrift zijn door het OM verklaringen van kroongetuige Tony de G. (34) opgenomen. Die heeft in 25 verklaringen over verschillende moorden verteld, onder meer over die op Farid Souhali in Den Haag, maar ook over de moord op Jaïr Wessels in Breukelen, de liquidatie van Zeki Yumusak en een liquidatiepoging in Doorn.

De G. is zelf verdachte in het onderzoek naar onder andere de liquidatie van Jaïr Wessels in 2017. Recent werden drie leden van de Woerdense afdeling van Caloh Wagoh veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het beschieten van het kantoorpand van Panorama.