OM wil verlenging tbs van oud-portier Club Esther

Het Openbaar Minister wil dat de tbs van de portier van de toenmalige Club Esther met twee jaar wordt verlengd. Joy L. (54, alias “Popeye”) schoot in 2000 samen met een mededader vier bezoekers van de seksclub dood.

15 jaar

Het Haarlems Dagblad was dinsdag bij de zitting voor de rechtbank in Haarlem. Joy L. kreeg in 2002 net als mededader Martin van de P. (“Polletje”) van het gerechtshof in Amsterdam voor medeplegen van doodslag 15 jaar cel (zie het arrest). Anders dan Van de P. kreeg L. daarnaast tbs opgelegd.

Agressief

In de nacht van 20 februari 2000 betrad een groep mannen de seksclub, onder wie enkele Hells Angels. Twee van die groep waren zeer agressief, bedreigden personeel, en liepen zomaar niet-publieke ruimtes in. Eén van hen toonde in de barruimte een pistool in zijn broeksband. Nadat deze man zei seks te willen hebben met de barvrouw, en dat werd geweigerd, ontstak hij in woede.

Hij gooide een bierglas door de spiegelwand en zette het pistool op het hoofd van de barvrouw en bedreigde ook Amsterdammer Martin van de P. die aan de bar zat. Op dat moment kwam portier Joy L. binnen met een doorgeladen vuurwapen. Hij schoot direct de agressor door zijn hoofd en doodde daarna diens metgezel die ook in de bar was. Vervolgens schoot Van de P. een toesnellend ander lid van de groep dood, ook een vierde man die aan kwam rennen schoot hij direct dood.

Time-out

De tbs van L. was onder voorwaarden beëindigd. Omdat hij vorig jaar cannabis zou hebben gebruikt moest hij in 2018 wekenlang opnieuw, voor een een zogeheten time-out, de tbs-kliniek in. L. ontkent dat hij cannabis heeft gebruikt.

Verlof

Nu woont L. weer in een forensisch regionale instelling voor begeleid en beschermd wonen en werkt hij aan zijn resocialisatie onder begeleiding van de Reclassering. Hij mag regelmatig op verlof en van het terrein af mits hij dat eerst meldt. Joy L. zei tegen de rechtbank: ‘Ik wil graag huisje, boompje, beestje’. Zover is het nog niet: ‘Eerst moet ik een goed vrouwtje tegenkomen’, voegde hij daaraan toe. L. tobt met hartklachten.

L. stelde voor dat zijn tbs met één jaar wordt verlengd.

Psychiater

De Reclassering adviseert de tbs met twee jaar te verlengen en eerst het gehele geplande behandeltraject af te ronden. Dat houdt ook in dat L. begeleid gaat wonen buiten het terrein waar hij nu verblijft.

De psychiater acht de kans laag dat L. weer in de fout gaat in de huidige situatie. Toch adviseert ook deze een voortzetting van het behandeltraject, dus met structuur, medicatie en begeleiding, om zo een terugval te vermijden.