OM wil vrijspraak voor showbizzmoord

Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak geëist voor Martien Hunnik, die in 1983 werd veroordeeld voor de moord op platenbaas Bart van der Laar (foto links). Hunnik vroeg eerder om herziening van zijn zaak bij de Hoge Raad, die besliste dat de zaak over moest. Bij nader inzien vindt het OM nu dat Hunnik onschuldig vast gezeten heeft.

Moord

De toen 36-jarige platenproducer Bart van de Laar wordt op 10 november 1981 dood gevonden in zijn woning in Hilversum. Uit onderzoek blijkt dat Van de Laar is doodgeschoten. Er worden verschillende getuigen gehoord in deze zaak. Onder meer een huisgenoot van het slachtoffer, maar dat levert niets op.

Telefoontje

Na een uitzending van het programma Opsporing Verzocht in 1983 wordt een verdachte aangehouden. Het is Martien H. die anoniem belt anoniemmet de politie met de mededeling dat iemand meer weet over de moord op Bart van de Laar. De politie weet hem te traceren en na verhoren, bekent hij zelf verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van de Laar.

Enkele maanden later trekt hij die bekentenis weer in, maar hij wordt in 1983 toch veroordeeld door het hof in Amsterdam. Uit psychiatrisch onderzoek is nu gebleken dat Hunnik leed aan ‘een narcistische persoonlijkheidsstoornis met theatrale trekken’. Hij verzon voortdurend verhalen in een ziekelijke zucht naar aandacht. Voor zijn betrokkenheid bij de moord op Van der Laar was geen forensisch bewijs.

Zie ook:

Het arrest van de Hoge Raad

AG wil herziening “Showbizzmoord

Hoge Raad heropent ‘Showbizzmoord

Geen duidelijkheid over achtergehouden rapport

‘OM liet ontlastend rapport liggen’

Moordzaak Bart van de Laar: nieuwe dwaling?