OM: zeker negen mannen gingen de gangen van Anis B. na

Volgens het Openbaar Ministerie waren negen verdachten bezig met het afleggen van de Amsterdamse crimineel Anis B., de meeste zijn twintigers. Dat schrijft NU.nl. Donderdag waren er twee zittingen voor de Amsterdamse rechtbank tegen vier van hen. Op 16 mei van dit jaar werd de vriendin van B., Ayla Mintjes, neergeschoten in Amsterdam-Slotervaart, toen B. naast haar zat. Mintjes overleed. Anis B. was waarschijnlijk het eigenlijke doelwit.

Jerrycans

Op 28 januari van dit jaar is mogelijk al een aanslag op B. mislukt. Twee verdachten stonden die dag uren te posten bij een sportschool waar B. vaak kwam. Iemand waarschuwde de politie en de twee vluchtten weg. Ze ramden een politieauto en staan nu terecht voor poging tot doodslag. In hun auto lagen meerdere automatische vuurwapens een jerrycan met benzine.

Een maand na de dood van Mintjes werden twee anderen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij voorverkenningen. Ze hadden onder meer een zonnestudio waar Mintjes werkte geobserveerd.

Moordmakelaar

De rechtbank verlengde het voorarrest van de verdachten. Drie verdachten van het doodschieten van Mintjes staan terecht in een aparte zaak. Volgens Het Parool heeft justitie ook nog een niet nader genoemde moordmakelaar in beeld die betrokken zou zijn geweest.

In de zaak van de moord op Serdar Ay is Anis B. door een getuige genoemd als één van de schutters. Die moord was een vergissing.