OM zet 10 mio opzij voor slachtoffers

Het Openbaar Ministerie heeft het afgelopen jaar tien miljoen euro voor slachtoffers in beslag genomen bij verdachten en veroordeelden van misdrijven. Dat geld is gereserveerd om uit te keren aan de slachtoffers als de rechter dit beslist. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zei dat zondag in het tv-programma WNL op Zondag.

Hoeveel

Sinds januari 2014 bestaat de wettelijke mogelijkheid om bij daders beslag te leggen ten behoeve van slachtoffers. Hoeveel van die tien miljoen euro uiteindelijk daadwerkelijk bij slachtoffers of nabestaanden terecht komt, is nog niet duidelijk. Het geld wordt pas uitgekeerd als de verdachte veroordeeld is en er geen beroep meer loopt.

130 zaken

Op het geld is beslag gelegd in zo’n 130 zaken. De rechter bepaalt of een schadevergoeding al dan niet wordt toegekend en hoe hoog die is. In een flink deel van de zaken is dat proces nog niet afgerond. Teeven haalde als voorbeeld van een beslaglegging de zaak van een achttienjarige jongen aan die op een nieuwe scooter en met 500 euro op zak hard door een winkelcentrum scheurt en daarbij een oude man omver rijdt. Het OM legt ‘conservatoir beslag’ leggen op het geld en de scooter van de jongen zodat het slachtoffer in ieder geval dat bedrag aan schadevergoeding kan ontvangen.