OM ziet afrekening en eist 14 jaar

De advocaat-generaal in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep 14 jaar cel geëist tegen de man die op 9 april 2011 in Rotterdam een 31-jarige man te hebben doodgeschoten pal voor een politiebureau, op de Dorpsweg. Het slachtoffer stond die dag bij een tramhalte. De verdachte zat in een passerende auto en besloot uit te stappen om, zo blijkt uit zijn verklaring, de man te vertellen dat er een eind aan 'bedreigingen' moest komen.

Voorbedachte raad

Omdat hij dacht dat de ander naar een vuurwapen greep, pakte hij zijn eigen wapen. Het slachtoffer werd uiteindelijk geraakt door twee kogels. In de visie van het OM heeft verdachte gehandeld met voorbedachte raad en is daarmee sprake van moord. 'Er is geen enkele aanwijzing voor een hevige gemoedsbeweging bij verdachte. Hij is rustig op het slachtoffer af gelopen om te praten. Ook op het moment van schieten was verdachte ogenschijnlijk rustig. Daarbij heeft hij, nadat het eerste schot gevallen was, rustig de tijd genomen om een tweede keer te schieten. Dit doet een kille afrekening vermoeden. Na het schieten deed hij zijn capuchon op en liep relatief rustig terug naar zijn auto. Dit past ook niet bij een hevige gemoedsbeweging en een opwelling', zei de advocaat-generaal op de zitting.

12 jaar

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 12 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 16 jaar cel. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde celstraf.