OM zwijgt over Holleeder en Rommy

Het Openbaar Ministerie heeft niet willen antwoorden op de vraag van advocaat Jan-Hein Kuijpers of in een later stadium Willem Holleeder en/of Henk Rommy nog als verdachte in het liquidatieproces Passage worden vervolgd. ‘Als dat gebeurt dan komt er weer een ernstige vertraging, misschien nog wel langer dan die door de voeging van Soerel is veroorzaakt,’ zegt Jan-Hein Kuijpers. ‘Dat Holleeder erbij wordt gevoegd ligt op de loer, ondanks het feit dat er maar weinig tegen hem ligt, zelfs La S. praat niet over hem. En tegen Soerel lag ook niet veel bewijs en toch wordt hij erbij gevoegd. Als nu later ook nog Willem Holleeder erbij komt kan je toch zeggen dat er sprake is van een patroon: dat het Openbaar Ministerie de zaak moedwillig vertraagt.’ Waarom zou het OM de zaak moedwillig vertragen? ‘Dat weet ik niet’, zegt Kuijpers, ‘misschien omdat er nog een kroongetuige in de pijpleiding zit? Of omdat ze nog met een onderzoek bezig zijn en nog mensen aan het tappen of observeren zijn.’

Op de expliciete vraag van Kuijpers aan het Openbaar Ministerie ter zitting of Holleeder dan wel Rommy nog als moordverdachte bij Passage zal komen wilde het Openbaar Ministerie niet antwoorden, wat die mogelijkheid dus openlaat.    

Holleeder komt voor in dezelfde dossiers als onder meer Soerel en Ali A. Henk Rommy figureert in onder meer een Antwerpse moordzaak uit 1993 waar Moppie R. en Jesse R. van worden verdacht.

Kuijpers heeft maandag aan de rechtbank gevraagd om drie moordzaken uit 1993, waar zijn cliënt Moppie R. en Jesse R. in worden verdacht, af te splitsen. R. is namelijk geen verdachte in de latere moordzaken en zou dan sneller kunnen worden berecht. De advocaten van Jesse R. en ook van Pinny S. sloten zich gisteren bij dat verzoek aan.

De zaken uit 1993 zijn het onderzoek Cobra, de moord op Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte in Antwerpen. Verder ligt er de Tanta-zaak over de Bosnier Samir Hadziselimovic en de Servier Djordje Ilic die in 1993 zijn vermoord en in brand gestoken. En tenslotte onderzoek Opa, de liquidatie van Tonnie van Maurik, waar ook Pinny S. verdachte in is.

Overigens zit Rommy in een gevangenis in de Verenigde Staten een lange gevangenisstraf uit wegens een XTC-zaak. Willem Holleeder zit negen jaar celstraf uit voor onder meer afpersing. Bij goed gedrag zou Holleeder in 2012 vrij kunnen komen.

De rechtbank doet op 4 november uitspraak in het verzoek van Kuijpers.

Lees ook:

Veel verdacht telefoonverkeer liquidatie Henie Shamel.

Gat van vier uur in alibi van Moppie.

Freek was de chauffeur van de Combi.