20 uur werkstraf voor slaan agent

Een jongen uit de Utrechtse wijk Terwijde die een agent mishandelde krijgt slechts een werkstraf van 20 uur. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag hoger beroep ingesteld tegen dit vonnis van de politierechter van de rechtbank Utrecht. Op 21 december 2011 sloeg de verdachte de agent herhaaldelijk waardoor beiden vechtend op de grond waren gerold. De rechter vond alleen mishandeling bewezen maar de officier van justitie had poging zware mishandeling ten laste gelegd.

Het vonnis is pikant doordat het Openbaar Ministerie juist wil dat er zwaardere straffen komen tegen burgers die overheidspersoneel belagen. Het OM is in hoger beroep gegaan omdat het vindt dat geweld tegen politie niet kan worden geaccepteerd.

Het Openbaar Ministerie Utrecht vindt dat bewezen is dat de jongen de agent meermalen in het gezicht heeft geslagen nadat beiden op de grond terecht waren gekomen. Het OM baseert dit op de ambtsedige verklaring van de agent, op de verklaringen van de passagiers en op het letsel aan beide zijden van het gezicht. Daarmee vindt het OM dat er sprake is geweest van poging tot zware mishandeling.

Maar de rechtbank vond het enkel mishandeling. Daarvoor wordt een werkstraf van 40 uur opgelegd, waarvan 20 voorwaardelijk op zijn plaats. De 18-jarige verdachte was een first offender. De politierechter legde wel verplicht Reclasseringtoezicht op gedurende de proeftijd van twee jaar. Bovendien moet de verdachte aan de agent een bedrag van 200 euro vergoeden voor immateriële schade.

De zaak zal worden aangebracht bij het gerechtshof in Arnhem.