TBS geëist tegen oma-killer

Het Openbaar Ministerie heeft TBS met dwangverpleging geëist tegen Vino H., die vorig jaar de 96-jarige Toni Heeremans in de Amsterdamse Pijp neerstak. De hoogbejaarde vrouw overleefde de aanval, maar overleed drie weken later alsnog.

Rollator

Kort na de steekpartij meldde de man, een 24-jarige geboren Irakees zich vrijwillig bij de politie. Op donderdagmiddag 19 maart ging oma Heeremans met haar rollator boodschappen doen bij de Albert Heijn aan de Stadhouderskade. Terwijl ze naar huis liep werd ze van achteren aangevallen door een man met een mes. Die stak haar meerdere malen in haar achterhoofd. Ze heeft de dader nog een aantal verwensingen naar zijn hoofd geslingerd, waarop hij haar meerdere malen in haar buik stak. Ze kon daarna nog zelf naar huis strompelen en 112 waarschuwen.

Slachtoffer

Oma Toni was een begrip in de Pijp waar ze ondanks haar hoge leeftijd nog steeds zelfstandig woonde en iedere dag een rondje door de buurt maakte. Nadat ze was neergestoken werd zij in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen en meerdere malen geopereerd. Haar gezondheid is daarna stapsgewijs achteruit gegaan en op 11 april overleed zij.

Aanhouding

Binnen een uur na het steekincident kon de politie een verdachte aanhouden op de Dam: Vino H., een man van Irakese afkomst. Hij heeft de steekpartij ook bekend en onder andere aangegeven dat hij op zoek was naar een willekeurig, zwak en weerloos slachtoffer.

Volgens zijn advocaat lijdt Vino H. aan een psychose door pst-traumatische stress, die hij tijdens de oorlog in Irak zou hebben opgelopen.

Hieronder een reportage over de zaak van Opsporing Verzocht