Omstreden eenheid politie Marseille aangepakt

Een omstreden speciale eenheid van de politie in de Franse stad Marseille wordt grondig hervormd. Dat kondigt de Franse minister van Buitenlandse Zaken aan. Leden van de speciale eenheid worden ervan beschuldigd criminele groeperingen te beroven, bestelen en af te persen.

 

Deze maand zijn vijftien agenten van de omstreden eenheid opgepakt, de aanklager sluit meer arrestaties niet uit. Drie van hen werden donderdag opgepakt, vlak voor een politiecongres dat in Marseille wordt gehouden. Een week eerder werden twaalf corrupte agenten gearresteerd.

 

Bij de actie werden kluisjes en woningen van agenten doorzocht. In de vestiging van de eenheid werden drugs, geld en sierraden gevonden. Daarvoor was een speciale verstopplek gemaakt bij een verlaagd plafond.

Volgens Franse media was al jaren bekend dat de agenten drugs en geld stalen van criminelen. Er zouden drie jaar geleden al brieven zijn binnengekomen bij de politieleiding over de criminele activiteiten van de agenten. De verantwoordelijke topman binnen de politie zou de klachten hebben achtergehouden voor het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

Drugsoorlog Marseille: 9 maanden, 20 moorden

Frankrijk stuurt extra agenten naar Marseille

Twaalf corrupte Franse agenten gearresteerd

Franse ster-flic aangehouden om corruptie