Omstreden officier getuigt in zaak Van Laarhoven

De in opspraak geraakte officier van justitie Lucas van Delft moet getuigen in de zaak van coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die tot 103 jaar gevangenisstraf is veroordeeld in Thailand. Dat heeft de Haagse rechtbank bevestigd aan Omroep Brabant. Zo moet meer duidelijk worden over de rol die Justitie in Nederland heeft gespeeld bij zijn vervolging in Thailand.

Van Laarhoven, die enkele coffeeshops bezat in Brabant, werd wegens witwassen veroordeeld in Thailand. Zijn advocaat vermoedt dat daarbij Nederlandse politie- en justitie functionarissen een rol hebben gespeeld, onder wie officier van Justitie Lucas van Delft. Die raakte zelf in opspraak omdat hij bedreigingen vanuit het criminele milieu verzon.

Kamerleden

Inmiddels hebben zes politieke partijen in de Tweede Kamer het kabinet gevraagd in actie te komen voor Johan van Laarhoven. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp zit de coffeeshopbaas onder erbarmelijke omstandigheden vast in Thailand. Ze vindt dat Van Laarhoven op korte termijn naar Nederland moet terugkomen.

Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand opgepakt. Justitie in Nederland werkte op dat moment al aan een onderzoek rond het witwassen van 20 miljoen euro. De coffeeshophouder, die in 2008 zijn aandelen in The Grass Company verkocht, woont in Thailand, en daarom werden de Thaise autoriteiten ingeschakeld.

Er werd gevraagd naar informatie over bankrekeningen, en of de Thaise politie Van Laarhoven wat vragen wilde stellen.

Gedoogbeleid

Het Aziatische land begon toen een eigen onderzoek naar Van Laarhoven, waarop de Tilburger werd opgepakt. Eerder doken er al verhalen op dat de Nederlandse justitie de Thaise autoriteiten heeft ingefluisterd om zelf ook eens een onderzoek te beginnen.

In Thailand werd Van Laarhoven veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Hij werd veroordeeld vanwege het witwassen van drugsgeld. Volgens zijn advocaat snapt de Thaise rechtbank het Nederlandse gedoogbeleid niet.

Zie ook:

Van Laarhoven in hoger beroep in Thailand

Kamerleden: haal coffeeshophouder uit Thailand

Petitie om coffeeshophouder uit Thaise cel te krijgen

‘Advocaat tipte over bedreiging officier

Twee directeuren van coffeeshopketen opgepakt

Hof: geen straf voor wietvoorraad achterdeur

Tilburgse coffeeshophouder 20 jaar in Thaise cel