Omzet drugslab bijna 900.000 euro – per maand

Vorig jaar zomer werd een flink drugslaboratorium ontdekt in Schuinesloot, een plaatsje vlakbij het Overijsselse Hardenberg. 20.000 liter chemische stoffen werden er gevonden. Het recept om amfetamine te maken stond op de muur geschreven.

De Stentor meldt bij monde van het Openbaar Ministerie dat er in het drugslab voor 840.000 euro per maand aan omzet werd gedraaid. Het laboratorium was enkele maanden in gebruik voordat het juni vorig jaar werd opgerold.

Meubelbeslag

Maandag stonden 2 verdachten voor de rechter in Zwolle. Tegen Willem A. (1963), de eigenaar van het terrein waar het lab werd ontdekt in een schuur, werd anderhalf jaar cel geëist. De man ontkent iets geweten te hebben van de productie van speed. Hij was in de veronderstelling dat de chemicaliën (waaronder BMK en APAA) werden gebruikt om verf van meubelbeslag te weken. Ook werden er kookketels, destillatieketels, maatbekers en opslagtanks aangetroffen. De eigenaar van de manege is eerder aangehouden voor wietteelt – in dezelfde schuur als waar later het drugslab werd ontdekt.

Brabander Toon

Brabander Toon van den D. (1973) werd op de avond van de politie-inval opgepakt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Hij was aanwezig in de schuur, maar wist aanvankelijk te vluchten. Net toen zijn vriendin hem wilde oppikken bij een tankstation werd hij in zijn kraag gevat. Ook Toon is eerder met de productie van drugs in aanraking geweest. Hij is in België veroordeeld voor een drugsdelict. Toon van den D. ontkende iets te hebben geweten van het produceren van drugs. Hij zou in de schuur zijn geweest om schoon te maken.

Dna

Het Openbaar Ministerie verdenkt Toon ook ervan betrokken te zijn geweest bij een drugslab in het plaatsje Zeeland, dat in november 2017 werd ontmanteld. Ook daar stond net als in Schuinesloot het recept voor het maken van amfetamine op de muur geschreven en werd er dezelfde apparatuur gevonden om speed te produceren, in eenzelfde opstelling. Ook het dna van Van den D. werd in het lab in Zeeland gevonden. Het OM eiste 3 jaar cel tegen Toon van den D.

Een derde verdachte, ook afkomstig uit Brabant, moet over enkele weken voor de rechter verschijnen.