‘Omzet synthetische drugs hoger dan van AH’

Criminelen hebben vorig jaar in Nederland voor zeker 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd. Dat staat in een onderzoek van de Politieacademie. Het grootste deel van dat geld gaat naar het buitenland. In Nederland zouden producenten en handelaren minimaal 3 tot 5 miljard omzetten.

Albert Heijn

De onderzoekers tekenen aan dat dit heel voorzichtige schattingen zijn en dat de echte omzet hoger ligt. Het is voor het eerst dat de omvang van de productie en de verkoop van synthetische drugs zo uitgebreid is doorgerekend. De berekende omzet is hoger dan de jaarlijkse omzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn.

600 miljoen

Wat de winsten zijn is volgens de onderzoekers moeilijker te schatten. Producenten zouden ruim 600 miljoen euro hebben verdiend, wie handelt in synthetische drugs maakt meer winst. Tussenhandelaren en dealers in het buitenland verdienen vermoedelijk het meest. Het grootste deel van deze Nederlandse drugs wordt in het buitenland verkocht.

China

De onderzoekers schrijven dat de overheid deze productie en handel niet effectief bestrijdt. Er zijn te weinig rechercheurs om onderzoek te doen. De pakkans voor met name de producenten en handelaren die hoger in de hiërarchie zitten is laag. De straffen die in Nederland worden gegeven zijn volgens de onderzoekers relatief laag. Al met al is Nederland onder meer hierdoor maar ook door de goede logistieke mogelijkheden een prima vestigingsplaats voor producenten.

Importen van grondstoffen uit met name China worden te weinig bestreden. Er is maar weinig diplomatieke druk om daar iets aan te doen.

Zie het onderzoek.