Confrontatie op tattoo-conventie?

‘De granaataanval op de Amsterdamse rechtbank veroorzaakte afgelopen september nogal wat commotie. Van meet af aan was wel duidelijk dat deze levensgevaarlijke aanslag niet het werk was van een overspannen huisvader, maar van doorgewinterde criminelen. Het gemak waarmee levens van voorbijgangers, schoonmakers of nachtwakers in de waagschaal werden gesteld, was beangstigend.’ Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.

‘Terecht noemde minister Opstelten de actie een ‘aanslag op de rechtsstaat’. Dankzij uitstekend recherchewerk van politie en openbaar ministerie weten we inmiddels wat meer over de achtergronden van de hoofdverdachte.

Het gaat om York M. uit de Amsterdamse Diamantbuurt, die ondanks zijn jonge leeftijd (24) al een waslijst aan ernstige strafbare feiten op zijn naam heeft staan. De jongeman is een notoire geweldpleger en volkomen onberekenbaar. Hij maakt deel uit van een groepje criminelen, dat stelend en rovend door Nederland trekt. Volgens de politie waande York zich onaantastbaar. Daarin komt hij nu bedrogen uit. Als het politieonderzoek genoeg bewijs oplevert, kan hij voor deze totaal irrationele aanslag een hele lange gevangenisstraf tegemoet zien. Rechters hebben het niet zo op types die hun werkplek proberen op te blazen.

Minder succes had de Amsterdamse politie afgelopen week met de zoekactie op het terrein van de Hells Angels. Een tip dat er op het perceel van Angel Place een lijk lag begraven, bleek niet betrouwbaar. Er werden wel kadavers van beesten gevonden. Toch fijn te weten dat de Hells Angels hun huisdieren een vredige laatste rustplek geven. Intussen lijkt het ook wat rustiger te worden tussen de Hells Angels en de Satudarah. Ik schrijf met nadruk; lijkt.

Afgelopen week ontving ik diverse signalen over een mogelijke confrontatie tussen beide motorclubs in Rotterdam. De organisator van een Tattoo Conventie aankomende zaterdag in Ahoy heeft gevraagd of leden van beide clubs zonder ‘colours’ willen komen. Dat wil zeggen, zonder de bekende jacks met logo’s van de Satudarah en de Hells Angels. Maar de Rotterdamse chapter van de Hells Angels heeft al laten weten daar weinig voor te voelen. Zij beschouwen Rotterdam als hun domein en vertikken het de jacks thuis te laten. Het is te hopen dat leden van de Satudarah zich daardoor niet laten provoceren. Inmiddels staat de politie op scherp en wordt er intern zelfs over gesproken de Tattoo Conventie uit vrees voor ordeverstoringen te verbieden.

Veel tattoo-artiesten zijn het gedoe met de Hells Angels en de Satudarah al een tijdje spuugzat. Een aantal tatoeëerders voelt zich bedreigd omdat leden van de beruchte motorclubs hun handel willen overnemen. Goedschiks dan wel kwaadschiks. Het aanbrengen van afbeeldingen op de huid is de laatste jaren een lucratieve business geworden. Sommige leden van motorclubs willen van de opbrengsten graag een graantje meepikken. Zolang dat op een normale manier gaat, heeft niemand daar problemen mee. Maar tatoeëren doe je met een naald, bijvoorbeeld in iemands bovenarm. Niet met het mes op de keel.’

Zie ook:

Tattoo-conventie verwacht geen problemen