‘Onafhankelijke commissie voor cold cases nodig’

Er moet een onafhankelijke commissie komen die onopgeloste moorddossiers tegen het licht gaat houden. Dat schrijven nabestaanden van tien omgebrachte of onder verdachte omstandigheden verdwenen slachtoffers aan minister Van der Steur van Justitie.

Invloed

Ze willen ook dat nabestaanden invloed uit kunnen oefenen op het onderzoek. Onafhankelijke experts moeten hen hierbij kunnen ondersteunen, vinden de nabestaanden. Onder de ondertekenaars zijn Bauke Vaatstra, vader van het omgebrachte meisje Marianne (16) uit Zwaagwesteinde, en de ouders van de vermoorde jongen Leon Groeneweg (19) uit Schiedam.

Alleen

In De Telegraaf zegt advocaat Job Knoester: ‘De overheid doet alsof er meer oog is voor de belangen en rechten van nabestaanden. Maar in werkelijkheid hebben deze mensen nog altijd geen daadwerkelijke stem in een afgesloten of nog te verrichten politieonderzoek. Zij staan er helemaal alleen voor.’

Dossiers

Bij veel onopgeloste moordzaken kunnen nabestaanden niet of met grote moeite de politiedossiers in handen krijgen. Volgens advocaat Knoester is dat omdat de politie bang is dat dan eerdere fouten door rechercheurs of forensisch experts aan de dag treden. Doorgaans krijgen nabestaanden pas na een rechterlijke beslissing stukken in handen.

Niet voluit

Koester vermoedt ook dat ingeval van heropening van een onderzoek de politie vaak niet voluit gaan. In De Telegraaf zegt hij:

Een tweede, nieuw onderzoek is eveneens vaak gedoemd te mislukken omdat de eerdere blunders dan aan de oppervlakte komen. We hebben dat inmiddels in diverse moordzaken gezien.

De nabestaanden pleiten voor een onafhankelijke commissie die bestaat uit voormalige officieren van justitie, oud-rechercheurs, forensische deskundigen en advocaten. Zij zouden moeten beoordelen of oude moord- en verdwijningdossiers opnieuw moeten worden geopend.

Aanwijzingen

Knoester vindt dat die commissie niet alleen advies maar ook aanwijzingen bij nieuw onderzoek zou moeten kunnen geven. Veroordeelden hebben toegang tot de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken. Hij vindt dat nabestaanden ook recht hebben op een dergelijk loket.