‘Onbeschaafde behandeling’ na aanslag

De man die vorige maand in Veghel zwaargewond raakte na een exposie onder zijn auto, is slachtoffer van een aanslag. Volgens zijn advocaat weigert justitie hem en zijn familie bescherming te bieden.

Door @Wim van de Pol

Edwin K. (44) uit Erp raakte op 31 oktober zwaargewond toen zijn auto tijdens het rijden ontplofte. Advocaat Marnix van der Werf zegt van de recherche te hebben begrepen dat die ervan uit gaat dat er een bom onder de auto is ontploft. K. raakte zwaargewond. Hij moest aan onder meer derdegraads brandwonden worden behandeld waarbij huid moest worden getransplanteerd. Na ontslag uit het ziekenhuis hield de politie hem direct aan. In een woning zijn enkele kilo’s hasj en cocaïne gevonden. Agenten vonden ook versnijdingsmateriaal en chemicaliën.

Verband

Volgens advocaat Van der Werf zit zijn cliënt in zeer slechte toestand vast. ‘Hij heeft verpleging nodig voor de brandwonden. Het verband moet regelmatig worden vervangen en er moet zalf op de wonden worden opgebracht. Hij moet ook op tijd medicijnen krijgen. Het zijn zeer ernstige wonden die kunnen niet door bewaarders worden verzorgd. Hij kan niet eens zitten en nauwelijks lopen.’ Het Openbaar Ministerie laat aan Crimesite weten dat twee ‘forensisch artsen’ hebben bepaald dat de man ‘detentiegeschikt’ is en niet naar een penitentiair ziekenhuis hoeft.

‘Onbeschaafd’

Donderdag heeft de rechter-commissaris de verdachte voor 14 dagen in bewaring gesteld. Volgens de officier van justitie kan K. twee keer per week naar het ziekenhuis om zich te laten verzorgen. Volgens advocaat Van der Werf is dat belachelijk. Hij noemt de behandeling ‘schandalig en onbeschaafd.’ K. is vandaag van de politiecel naar het huis van bewaring vervoerd.

Geen bescherming

Van der Werf zegt dat zijn cliënt volgens de politie ernstig wordt bedreigd en is hij er geestelijk zeer slecht aan toe. Justitie wil K. volgens Van der Werf geen bescherming bieden omdat deze zou weigeren te vertellen uit welke hoek de aanslag komt. ‘Hij weet dat nu eenmaal niet’, zegt hij. Voor de aanslag is niemand aangehouden. De politie is op zoek naar tips.