Onbevoegde psychiater gaf tbs-adiviezen

In tientallen tbs-zaken is de laatste jaren advies uitgebracht door een onbevoegde psychiater. De vraag is nu of de uitspraken van deze rechter in die zaken geldig zijn. Dat schrijft Dagblad Trouw vandaag. De krant schrijft dat het Openbaar Ministerie de zaken nu opnieuw voor de rechter wil brengen. Maar betrokken advocaten menen dat dit helemaal niet mogelijk is. De psychiater werkte bij de Nijmeegse Pompestichting, waar veel tbs’ers zijn opgenomen. Een psychiater mag alleen zijn werk doen als hij geregistreerd staat in het BIG-register, dat is een databank waar alle zorgverleners staan geregistreerd

De registratie van de psychiater verliep in juni 2008 en hij verzuimde opnieuw te registreren. Formeel mocht hij zijn werk niet meer doen maar hij bleef toch in de kliniek werken.

De man was ook plaatsvervangend hoofd van de inrichting. Hij adviseerde hij in de jaren daarna in zo’n dertig zaken over de verlenging van opgelegde tbs-maatregelen.

De rechter kan een tbs-maatregel telkens met één of twee jaar verlengen en grondt dit besluit voor een belangrijk deel op het advies van een psychiater uit de kliniek waar de tbs’er opgesloten zit.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de zaak ontdekt en deze aangebracht bij het OM, dat op zijn beurt de betrokken advocaten inlichtte.

Advocaat Dennis Wolters. ‘Het is schandalig dat deze man gewoon bleef werken, maar ik vrees dat hier weinig aan te doen is.’ Het OM wil de zaken nogmaals aan de rechter voorleggen, voorzien van een psychiatrisch advies dat wél geldig is.

Het is de vraag of dat iets uithaalt’, zeggen Wolters en ook advocaat Niels van der Laan: ‘De wet bepaalt dat er tussen twee verlengingen in niet door de rechter kan worden getoetst.’

In de meeste gevallen besloot de rechter overigens tot verlenging van de tbs-maatregel. In zeker één geval werd de tbs-maatregel beëindigd – tegen het tegen het advies van de psychiater in ­- en kwam de tbs’er op vrije voeten. Het OM twijfelt nog of ook deze zaak opnieuw voor de rechter wordt gebracht.

Overigens gaat het mogelijk om meer dan dertig zaken. De psychiater adviseerde eind vorig jaar nog over een tbs’er, blijkt uit onderzoek van Trouw.

‘Ik overweeg een kort geding’, zegt advocaat Claudia van Oort. ‘De rechtbank is indertijd misleid. Bovendien gaat het intussen met mijn cliënt nog weer veel beter. Alle reden om dat nog eens aan de rechter voor te leggen.’

Zie Trouw.