Ondergronds banknetwerk Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft vorige week dinsdag negen verdachten aangehouden in Amsterdam en Diemen in een groot onderzoek naar witwassen via ondergronds bankieren. Een wasserette in de Javastraat in Amsterdam-Oost is volgens de politie als dekmantel gebruikt om illegaal internationeel geldverkeer te regelen. In de wasserette zijn de hoofdverdachten in het onderzoek aangehouden. Op dertien andere adressen zijn ook invallen en zoekingen verricht.

Gelijktijdig werden op dertien andere adressen in Amsterdam en Diemen, waaronder vier bedrijven, zoekingen verricht. In totaal is daarbij 800.000,- euro cash in beslag genomen. Alle verdachten zitten vast op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het onderzoek loopt sinds mei van 2010 en laat zien dat er door de georganiseerde misdaad in Amsterdam gebruik wordt gemaakt van een ondergronds bancair systeem. Bij het zogenaamde ‘underground banking’ is het mogelijk groet geldbedragen elders in de wereld contant te maken zonder dat er een administratief spoor achterblijft. Identificatie kan door persoonlijk contact of het sturen van doorgescheurd bankbiljet. Daarom is het aantrekkelijk voor bijvoorbeeld drugscriminelen.

Marc Schuuring, chef van de financieel economische recherche: ‘In dit onderzoek is gebleken dat met name Engelse criminelen gebruik maken van dit netwerk. Sinds de start van dit onderzoek zijn dertig personen aangehouden, waaronder negen Britten. Verder hebben wij kunnen constateren dat meerdere winkels in de Javastraat deel uitmaken van het netwerk dat we in kaart hebben gebracht. De sluiting van een belwinkel eerder dit jaar is bijvoorbeeld direct gerelateerd aan dit onderzoek.’

Anderzijds is ondergronds bankieren ook gebruikelijk in de bovenwereld, bijvoorbeeld in landen als Afghanistan en India waar banken vaak ver te zoeken zijn.