Onderzoek aanslag duurt nog lang

Maandag stonden twee verdachten voor de rechtbank in Amsterdam die ervan worden verdacht vorig jaar een aanslag met een raketwerper te hebben gepleegd op een gebouw van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Tijdens de zitting vroegen de advocaten om nader onderzoek en nieuwe getuigenverhoren. De rechtbank ging met deze onderzoekswensen akkoord.

De verdachten zijn de 25-jarige York M. en de 24-jarige Omar T. Zij zouden op 21 september vorig jaar in de nacht de raketwerper hebben afgeschoten, waarbij overigens niemand gewond raakte maar schade ontstond.

In de buurt van de rechtbank zijn vuilniszakken gevonden met een vingerafdruk van York M. De advocaat wil agenten horen over de vondst en het veiligstellen van de vuilniszakken. Volgens haar is de afdruk mogelijk van matige kwaliteit. Ze stelt vraagtekens bij de conclusie dat de afdruk van M. is. De vondst leidde wel tot de beslissende doorbraak in het onderzoek. De recherche heeft de jongens direct afgeluisterd en zegt daarin bewijs te hebben gevonden voor hun betrokkenheid.

Ook leven er vragen over de exacte locatie waar de buis van de granaatwerper is weggegooid en de vluchtroute die de politie in het dossier beschrijft. 

Het Openbaar Ministerie vindt dat de twee poging tot doodslag van bewakers in het gebouw verweten kan worden. De granaat boorde een gat in een gevel van het gebouw en kwam daarachter tot ontploffing. De advocaten willen nu een expert horen die zou moeten toelichten in hoeverre het schot dodelijk had kunnen zijn.

De zitting was nog niet inhoudelijk, de getuigen zullen worden gehoord bij de rechter-commmissaris.

Aanslag rechtbank met M80 

Geblunder bij rechtszaak granaatwerper (UPDATE)