Annecy: onderzoekers denken aan psychopaat

De politie gaat ervan uit dat de viervoudige moord bij het meer van Annecy van afgelopen zomer is gepleegd door een psychopaat. Bij de moord kwam de Iraakse Brit Saad al-Hilli met zijn vrouw en schoonmoeder om het leven. Zijn twee dochters overleefden de schietpartij, een van hen door onder de rok van haar moeder te kruipen. Ook werd er een fietser dood aangetroffen.

De politie hield eerder rekening met het scenario dat de fietser het doelwit van de aanslag was, maar hoofdofficier van justitie Eric Maillaud zegt nu tegen de BBC dat voor 99 procent zeker is dat de familie al-Hilli het eerste slachtoffer was.

Het motief voor de moorden is nog altijd onduidelijk. De dader moet volgens Maillaud worden gezocht in een groot gebied, dat zich uitstrekt over Zwitserland en Italië. ‘We zoeken iemand die mogelijk psychiatrische problemen heeft en toegang tot wapens heeft: jagers, wapenverzamelaars, leden van een schietclub. Zonder twijfel is het iemand die eerder heeft gemoord. We weten niet of het om een huurmoord gaat, maar als dat zo is, is het erg slecht uitgevoerd.’

Eerder werd duidelijk dat de schutter meerdere keren heeft herladen. Waarschijnlijk had hij op het eind van de schietpartij geen munitie meer, waardoor hij de oudste dochter niet meer kon doodschieten. Zij heeft waarschijnlijk een klap met de kolf van het geweer gehad, maar de schutter is daarna mogelijk gevlucht omdat hij is geschrokken.

De moordenaar is daarnaast minimaal een keer gevallen en hij maakte gebruik van een antiek wapen, waarschijnlijk een Luger P06. Dat wapen gebruikte het Zwitserse leger in de jaren 30 van de vorige eeuw. De Luger is in Zwitserland een gangbaar wapen, omdat oud-militairen hun wapen mogen houden. Desalniettemin ligt het voor de hand dat een huurmoordenaar een ander wapen zou gebruiken, dat meer kogels kan afvuren zonder te herladen.

Lees ook:

Vier doden in bos bij Frans meer

Slachtoffer Annecy zag één moordenaar

Zwitserse link in viervoudige moord Annecy

Overlevende Annecy: fietser eerst vermoord

Annecy: ‘1 miljoen van Saddam Hussein’