Onderzoek Bende van Nijvel naar oude bekende

De zoektocht in een natuurgebied in het Belgische Haacht naar wapens van de Bende van Nijvel, richt zich op een verdachte die al eerder in het dossier voorkwam. Het gaat om Herman W., die in de jaren 80 extreem-rechtse groeperingen opzette.

Sinds maandag is de politie bezig met een grote zoektocht in een natuurgebied in Vlaams-Brabant. Daarbij worden graafmachines ingezet en bomen omgezaagd. De politie bevestigt nu in Belgische media dat ze een tip heeft gehad dat er in het bos wapens zouden liggen. “Heel misschien” is er ook een lichaam te vinden.

Het gaat dan mogelijk om het stoffelijk overschot van het lid “Killer“, die hoogstwaarschijnlijk is geraakt bij de enige overval dat de politie heeft teruggeschoten. In de midden jaren 80 pleegde de groep criminelen een reeks gewelddadige overvallen waarbij 28 doden vallen. De daders zijn nooit gevonden.

De rechercheurs volgen sinds begin dit jaar een spoor naar rechts-extremistische groeperingen. Ook het spoor naar Herman W. hield de politie al langer in de gaten. Hij richtte in de jaren 70 en 80 rechts-extremistische groeperingen op en had goede contacten bij twee kopstukken van een bekende pseudomilitaire organisatie, de Westland New Post (WNP). Die rechts-extremistische club werd al eerder in het onderzoek betrokken. Begin dit jaar werden er 21 huiszoekingen bij oud-leden gedaan.

De twee kopstukken van de WNP zouden Herman W. meerdere keren hebben bezocht in zijn tuin. W. noemde zichzelf de druïde, buurtbewoners zagen hem en leden van zijn groepering vaak met sikkels in de tuin.

Ook is W. taxichauffeur in Brussel geweest, waar hij twee slachtoffers van de bende ontmoette: de taxichauffeur Angelou, doodgeschoten in 1983, en de oud-taxichauffeur Vanden Eynde uit Beersel die in 1982 om het leven kwam. De politie onderzocht dat spoor eerder, maar dat heeft nooit tot een doorbraak geleid.

De zoektocht duurt waarschijnlijk nog de hele week.