Onderzoek corruptie jeugd-tbs

De Tweede Kamer gaat een spoeddebat houden naar aanleiding van de taferelen in Pownews maandag met dronken en wiet rokende jeugd-tbs’ers in De Sprengen in Zutphen. Het ministerie van Justitie heeft dinsdag de gehele afdeling op zijn kop gezet en aangekondigd dat er een onderzoek naar eventuele corruptie van de begeleiding wordt gestart. Is het erg? Kamerleden vinden van wel omdat op deze afdeling de zwaarste jeugdtbs’ers van Nederland gehuisvest zittens, zoals Danny T. die is veroordeeld voor de Scheveningse dakmoord. Er werd ook volop illegaal gebeld met mobiele telefoons.  

Nou ja gebeld: de jongelui draaiden hele minidocu’s over hun avonturen en namen raps op. Pownews toonde de beelden.’Een maandje geleden’ zouden beelden van raps zelfs op Youtube zijn beland, voor heel even, toen haalde Justitie ze weg.

De jongeren beschuldigen de bewakers ervan corrupt te zijn en wiet en drank de instelling binnen te brengen. Ze zeggen het eentonige leven en het uitblijven vabn behandeling zat te zijn en daarom aan de bel te trekken.

Nadat er gisteren verschillende contrabande is aangetroffen zijn Danny T. en drie andere jongens in isolatie gezet.

De PvdA wil nu van de staatssecretaris Fred Teeven weten hoe dit soort uitwassen de kop ingedrukt kunnen worden. En verder hoe Teeven de discipline denkt te gaan handhaven terwijl hij ook keihard gaat bezuinigen op de tbs-klinieken.

Kijk naar Pownews met de gewraakte beelden.


Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.