Onderzoek dood Schiedammer opnieuw bekeken

Het onderzoek naar de dood van de Schiedamse tiener Leon Groeneweg wordt opnieuw bekeken door de zogenoemde Landelijke Reflectiekamer. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dinsdag bekend gemaakt. Leon Groeneweg werd in juni 2008 dood gevonden in het Brielse meer bij een camping in Oostvoorne. Volgens politie en justitie gaat het niet om een moordzaak, maar daar denken zijn familie en een aantal andere mensen, waaronder oud-rechercheur Dick Gosewehr, anders over. Video na de break.

Door @Michael de Hoogh

De moeder van Leon Groeneweg (19) kondigde vorige week nog aan in hongerstaking te gaan als justitie de zaak niet zou onderzoeken.

Misdrijf

Een woordvoerder van het OM in Rotterdam zegt tegenover Crimesite dat de zaak niet opnieuw wordt onderzocht, maar dat er alleen gekeken wordt of het onderzoek naar de dood wel juist is verlopen. Het landelijke expertteam, bestaand uit officieren van justitie en opsporingsdeskundigen van de politie, wordt aangevuld met enkele externe deskundigen. De familie van Leon vecht al jaren voor een nieuw onderzoek naar de dood van de Schiedammer. Hij zou volgens hun het slachtoffer zijn geworden van een moord waar een Schiedamse jeugdgroep meer vanaf weet.

Tariq

Er zouden meerdere aanwijzingen zijn dat Leon is vermoord. Ook oud-rechercheur Dick Gosewehr en voormalige politie-psycholoog Harrie Timmerman zijn ervan overtuigd dat de Schiedammer het slachtoffer is geworden van een misdrijf.  

In 2007, een jaar voor de dood van Leon Groeneweg, kwam de 18-jarige Schiedammer Tariq Chatta ook onder verdachte omstandigheden om het leven. Hij werd ook dood gevonden in ondiep water. Volgens de politie ging het om een ongelukje tijdens het plassen. Leon Groeneweg zou hebben geweten wie er verantwoordelijk waren voor de dood van Tariq, die hij kende van zijn werk. Daarom moest Leon ook dood, zo is de lezing van de familie.

'Geen verband'

Het OM laat weten dat het onderzoek naar de zaak van Tariq Chatta niet opnieuw wordt bekeken. 'Voor ons hebben die twee zaken geen verband met elkaar', aldus de woordvoerder. Oud-rechercheur Dick Gosewehr wacht de ontwikkelingen af. Hij is ervan overtuigd dat beide jongens om het leven zijn gebracht. 'De zaken zijn erg slecht onderzocht door de politie. De zaak van Tariq is misschien nog wel schrijnender dan die van Leon', aldus Gosewehr.

Hieronder een video uit een uitzending van EenVandaag.

{youtube}HYQY9wSqV3E{/youtube}