Onderzoek fatale roofoverval 2003 heropend

De politie in Amsterdam heeft nieuwe informatie over de fatale beroving van een Amsterdamse marktkoopman in 2003. Dinsdagavond kwam de zaak aan de orde in Opsporing Verzocht. De politie zegt op zoek te zijn naar een getuige, een jonge vrouw die destijds boven hem woonde. 

Drie overvallers

Alex Koppel (69) wilde op 10 mei 2003 om 10.00 zijn appartement aan de Plantage Muidergracht in Amsterdam verlaten. Toen hij de deur op de 3e etage achter zich dichttrok renden drie overvallers vanaf de zolderetage in het trappenhuis naar beneden. Ze overmeesterden en mishandelden hem. Daarna nemen ze de benen met geld en zijn Rolex horloge, een zeldzame Rolex Oysterquartz

Dappermarkt

Koppel werd hard met een moker op zijn hoofd geslagen. Hij liep hierbij een schedelbreuk op en raakte zwaar gewond. In 2007 overleed de marktkoopman zonder te weten wie hem in 2003 hadden toegetakeld. Alex Koppel stond jarenlang met kleding op de Dappermarkt in Amsterdam-Oost.

Marokkaans

Recent is er nieuwe informatie binnengekomen die zo waardevol was dat de zaak is heropend. De daders spraken met een Marokkaans accent en waren destijds tussen de 20 en 30 jaar oud. Hopelijk zijn er mensen die alsnog informatie hebben over de daders. Misschien wel mensen die toentertijd niet met de politie konden of wilden spreken, maar inmiddels wel in de situatie zijn dat ze hun informatie kunnen delen.

Verstopt

Nog altijd is het de politie onduidelijk hoe de daders het huis zijn binnengekomen. Voorafgaand aan de overval hadden ze zich verstopt op de trap van de derde verdieping naar de zolder of op de zolder zelf. Het souterrain en de begane grond met aparte voordeur werden destijds bewoond en de politie heeft die bewoners gesproken. De 1e en 2e etage stonden leeg vanwege een renovatie en op de 3e etage woonde Alex Koppel.

Bewoonster

Het is nog altijd niet duidelijk wie de jonge vrouw is die op de zolderetage verbleef. Zij huurde de zolderetage destijds via via en de politie heeft haar nooit thuis aangetroffen. Het is zelfs niet bekend hoe ze heet. Inmiddels zijn alle bewoners van toen verhuisd en dat maakt het lastig om alsnog achter haar identiteit te komen. De daders hebben op de zolder waar zij woonde of op de trap van de zolder staan wachten tot het slachtoffer vanuit zijn appartement naar buiten kwam. Mogelijk heeft de jonge vrouw iets gezien of gehoord die ochtend en daarom wil de politie graag met haar in contact komen.