Onderzoek: gevangenis Esserheem is de beste

Uit een onderzoek in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) blijkt dat de gevangenis Esserheem van de penitentiaire inrichting Veenhuizen in Drenthe de beste inrichting is om te zitten.

Vlak

Volgens bajesblad Bonjo heeft de Universiteit van Leiden vragen gesteld aan 1380 gedetineerden uit negen verschillende PI’s. Esserheem scoort zonder meer het beste als het gaat om leefbaarheid. Anders dan in andere inrichtingen is de luchtplaats het centrum van de inrichting.

De meeste andere inrichtingen zijn in een “kruis” gebouwd en is het zogeheten “vlak” het centrum van de inrichting. Dat betekent dat in Esserheem iedereen die naar recreatie, sport, bibliotheek of andere activiteiten gaat eerst een wandeling over de luchtplaats maakt. Ze kunnen ook op eigen gelegenheid van cel naar de luchtplaats lopen.

Soos

Esserheem is een oud gebouw midden in een bosrijk gebied. Vroeger was het een gesticht voor arme gezinnen en wezen.

De dagindeling is er zodanig dat er dagelijks twee uur in de buitenlucht kan worden doorgebracht. In geen andere PI kan een gedetineerde langer in de buitenlucht doorbrengen. De gedetineerden in Esserheem geven aan dat ze minder spanning en stress ervaren. Ook positief is de Soos die elke zaterdagmiddag voor iedereen te bezoeken is.

Diploma’s

Vergeleken met andere PI’s is de onderwijsafdeling in Esserheem groot en zijn de mogelijkheden divers. Onder meer door de inzet van vrijwilligers kan er en reeks diploma’s worden gehaald, van (bijvoorbeeld) truckchauffeur-opleidingen naar VWO, HAVO naar MBO en Open Universiteit. Maandag, woensdag en vrijdag kunnen studerende gedetineerden zonder afspraak in de bibliotheek terecht.

Eten

In Esserheem geen grote zwarte eetbakken. Elke dag wordt er vers eten bereid. Alleen over Esserheem waren er in de enquete over het eten geen klachten.

Naast de familiekamer is er elke maand een ouder-kinddag. Bovendien zijn er vrijwilligers beschikbaar in een speciaal project die ervoor zorgen dat moeders en kinderen van en naar de inrichting worden gereden als zij veraf wonen. Buitenlandse gedetineerden kunnen Skype-verbindingen maken.