Onderzoek lek Peter la S. levert niets op

Het onderzoek naar het lek bij politie of justitie over de vrijlating van kroongetuige Peter la S. heeft niets opgeleverd. La S., getuige in het liquidatieproces, werd begin juni vrijgelaten. Een aantal dagen later publiceerde nrc.next over de vrijlating, op basis van bronnen in opsporingskringen.

Richard Korver, advocaat van La S., deed aangifte van schending van het ambtsgeheim omdat door het lek de veiligheid van zijn cliënt in het geding zou komen. La S. is met hulp van justitie aan een nieuw leven begonnen op een onbekende plek.

De Rijksrecherche heeft niet kunnen ontdekken op welke bron nrc.next zich heeft gebaseerd. Er is in kaart gebracht wie van de vrijlating wisten en er zijn meerdere personen verhoord. Dat heeft volgens het OM geen aanknopingspunten opgeleverd. De verslaggever van nrcnext wil niets over zijn bron zeggen.

De Rijksrecherche deed eerder al eens onderzoek naar een lek over La S., toen Korver ook aangifte had gedaan. Het ging toen om documenten over afspraken die zijn gemaakt tussen de kroongetuige en justitie, onder meer over vergoedingen. De recherche stelde toen vast dat het lek niet bij justitie zat. Het is nog altijd onduidelijk wie dan wel heeft gelekt.

Het OM heeft 8 jaar cel tegen Peter la S. geëist, onder meer vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman. In ruil voor een gehalveerde strafeis heeft La S. belastende verklaringen afgelegd tegen een aantal medeverdachten.

Lees ook:

Gaat het OM door met La S.?

‘Ik weet natuurlijk dat-ie vals is’

La S.: ‘Ik heb altijd naar waarheid verklaard’

Verklaring Peter La S. deels onwaar?