Onderzoek naar criminaliteit en asielzoekers

Het ministerie van Veiligheid en Justitie begint een onderzoek naar criminaliteit onder asielzoekers. Dat schrijft het AD donderdag. De discussie over een mogelijk verband wordt te vaak op basis van emotie gevoerd, vindt het ministerie.

Het onderzoeksinstituut WODC van het ministerie gaat een mogelijke link daarom onderzoeken. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of criminaliteit toeneemt in een wijk waar een azc zit.

Resultaten na de zomer

De asielzoekers kunnen vrij makkelijk gevolgd worden als ze eenmaal staan ingeschreven bij de gemeente. Dan wordt hun burgerservicenummer gekoppeld aan gegevens van de politie. Zo kan ook worden gekeken of bepaalde groepen onder de asielzoekers crimineler zijn dan anderen. Het onderzoek moet na de zomer klaar zijn.

NU.nl bekeek eerder al of met de komst van een azc er meer inbraken in omliggende wijken worden gepleegd. Dat bleek nauwelijks invloed te hebben: op vier plaatsen werd meer ingebroken dan de landelijke trend, op vier plaatsen juist minder. In totaal daalde het aantal inbraken zowel landelijk als rond de azc’s met 0,1 procent.