Meer overlast in Breda door wietpas

Het drugstoerisme in Breda is met de invoering van de wietpas afgenomen, maar er is meer overlast op straat door illegale drugshandel. Dat blijkt uit een monitor in opdracht van de gemeente Breda. Niet alleen de buitenlandse bezoekers zijn afgenomen, maar er komen ook veertig procent minder Nederlandse klanten in de coffeeshops.

In totaal zijn er 8.375 softdrugsgebruikers lid geworden van de coffeeshops, terwijl zij bij elkaar 16.000 leden mogen hebben De onderzoekers concluderen dat veel bezoekers wegblijven vanwege de registratieplicht.

Sinds juni en juli 2012 zijn de meldingen van drugsoverlast verspreid over de hele stad, terwijl er eerder voornamelijk overlast was rondom coffeeshops. De illegale handel zou de oorzaak zijn van de verspreiding van de overlast. De politie heeft op basis van 173 verdachten een daderprofiel opgesteld. Daaruit blijkt dat 44 procent van de veroorzakers van drugsoverlast niet uit Nederland komt.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft desondanks duidelijk in de begroting gemeld dat de wietpas in heel Nederland wordt ingevoerd. Tot nu toe moeten gebruikers alleen in het zuiden van Nederland lid worden van een coffeeshop. ‘Dit beleid wordt in alle gemeenten van Nederland bestuurlijk en strafrechtelijk gehandhaafd’, schrijft Opstelten in de begroting.