Onderzoek naar 1433 Britten om kindermisbruik

De Britse politie doet momenteel onderzoek naar 1433 Britten die mogelijk betrokken zijn bij kindermisbruik. Onder de verdachten zijn veel bekende Britten. Dat blijkt uit gegevens uit het onderzoek Operation Hydrant, dat is opgezet door de National Police Chiefs Council (NPCC), de top van de Britse politie. 

76 politici

Er zijn 135 afkomstig uit de radio-, tv- of filmwereld en verder 76 politici, 43 mensen uit de muziekindustrie en 7 mensen uit de sportwereld onderwerp van onderzoek. Ook 666 instellingen en organisaties zijn betrokken bij een of meerdere onderzoeken: 154 scholen, 75 opvanghuizen en 40 religieuze instellingen.

Nationaal niveau

De bedoeling van ‘Operation Hydrant (Operatie Kraan) is om alle gegevens die plaatselijke korpsen hebben over kindermisbruik naar de nationale politie te sturen. Zo kunnen op nationaal niveau analyses worden gemaakt en krijgen lokale politiediensten advies over het aanpakken van zedenmisdrijven.

Andere namen?

Eerder werd al bekend dat seventies-popster Gary Glitter veroordeeld is voor kindermisbruik. Ook onderzoeken naar netwerken onder politici en magistraten lekten uit net als die naar oud-BBC dj Jimmy Savile. Welke andere bekende namen verdacht zijn heeft de NPCC (te vergelijken met de vroegere Raad van hoofdcommissarissen in Nederland) niet naar buiten gebracht.

Tussenstand

De cijfers die nu naar buiten komen zijn een tussenstand. Chief Constable Simon Bailey, binnen de NPCC verantwoordelijk voor zedenzaken, zegt dat het aantal meldingen van kindermisbruik bijna dagelijks toeneemt.  Eind 2015 verwacht Bailey 116.000 meldingen binnen te hebben gekregen, een stijging van 71% vergeleken met 2012. Zonder twijfel heeft die stijging te maken met de publiciteit die kindermisbruik door beroemde Britten de laatste jaren heeft gehad.

Inhaalslag

Bailey zei ook dat niet duidelijk is of de stijging van het aantal meldingen duidt op een toename van kindermisbruik in het Verenigd Koninkrijk. Het is mogelijk dat er een inhaalslag bezig is van meldingen uit het verleden.