Onderzoek naar afgeluisterde advocaten

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat onderzoek doen naar het stelselmatig afluisteren van gesprekken van advocaten en verdachte militairen door de MIVD. De militaire inlichtingendienst neemt standaard alle gesprekken op van militairen op missie, en dus ook die met hun advocaat.

Die informatie kan ook worden gebruikt door het Openbaar Ministerie, terwijl iedereen recht heeft op vertrouwelijke gesprekken met zijn advocaat. Advocaat Sébas Diekstra diende daarom een klacht in, en de CTIVD gaat die nu dus onderzoeken, meldt EénVandaag. Als het onderzoek is afgerond, wordt vertrouwelijk een advies aan de minister gegeven. Als die dat advies negeert, wordt het rapport doorgestuurd naar degene die de klacht heeft ingediend. Die kan besluiten het advies openbaar te maken.

Vertrouwelijk gesprek

De gesprekken die worden afgeluisterd vinden meestal plaats vlak voor een militair die ergens van wordt verdacht door de Koninklijke Marechaussee wordt verhoord. De militair heeft dan recht op een gesprek met een advocaat, en wordt dan door de Marechaussee doorverbonden met de advocaat. ‘Dit gesprek is vertrouwelijk, we bespreken dan de verdenking die er tegen de militair ligt en ik geef advies’, aldus Diekstra. ‘Dat is informatie waarvan je niet wilt dat deze één op één bij het Openbaar Ministerie belandt.’

Rechter: afluisteren vooraf toetsen

Twee maanden geleden bepaalde de rechtbank in Den Haag al dat de AIVD en de MIVD moeten stoppen met het aftappen van de gesprekken tussen verdachte militairen en hun advocaat. De rechtbank bepaalde bovendien dat er een onafhankelijk orgaan moet komen dat vooraf moet toetsen of er terecht wordt afgeluisterd. De rechtbank gaf de inlichtingendiensten tot 1 januari 2016 om het beleid aan te passen, anders moet de staat helemaal stoppen met het afluisteren van gesprekken tussen cliënt en advocaat.