Onderzoek naar corruptie in haven dijt uit

Het landelijk parket is bezig met een zeer omvangrijk onderzoek naar import van cocaïne waarin corruptie bij de Douane een hoofdrol speelt, aldus De Telegraaf. Een leidinggevende bij de Belastingdienst zou ook hebben geholpen bij de smokkel.

Piet Costa

De krant schrijft deze verdachte de Surinaamse Nederlander Willem P. betreft. Hij is al enige tijd geleden gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht systematisch informatie te hebben gelekt naar criminelen. Er zijn ook twee douaniers in beeld als verdachten. Verder figureren in het onderzoeksdossier volgens De Telegraaf ene “Piet Costa” en een “Opa Frits”. De twee zouden opereren vanuit Costa Rica. Zij zijn niet aangehouden.

De NOS kaartte de zaak van de medewerker van de Belastingdienst zondag al aan. Er zou ook onderzoek lopen naar personeel van havenbedrijven. Vorig jaar september werd een medewerker van ECT aangehouden.

Raamsdonkveer

Een van de cocaïnetransporten die in beeld zijn is de 1.015 kilo uit Costa Rica die in december 2015 in een loods in Raamsdonksveer werd onderschept.

Er zijn ook twee collega’s van de veroordeelde douanier Gerrit G. en de verdachte Gertie V. in beeld, de zaak van de laatste loopt nog bij de rechtbank. In strafdossier van die laatste komt een verdachte vrouwelijke douanier voor. Of dat één van de verdachten is die De Telegraaf noemt dat is de vraag.

De afdeling waar deze douaniers werkten is cruciaal omdat daar wordt bepaald of containers uit risicolanden wel of niet worden gecontroleerd. In 2016 werd bekend dat er in het onderzoek naar Gerrit G. vele aanwijzingen voor meer corruptie waren bovengekomen.

In het onderzoek zijn inmiddels acht verdachten tussen de 23 en 53 jaar opgepakt, ook de douaniers zijn nog niet aangehouden, aldus De Telegraaf.

Zie ook:

Wie is wie in het Douane-dossier?

De corruptie in de haven liep uit de hand (AUDIO)

Getuigen: douanier bang en bedreigd