Onderzoek naar doorgeven adressen slachtoffers

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat een onderzoek starten naar wie de persoonsgegevens van slachtoffers mogen krijgen. Hij werd onlangs op de vingers getikt door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum, omdat verdachten van een misdrijf de persoonsgegevens van slachtoffers kunnen inzien.

Van der Steur wil de privacy van slachtoffers nu beter gaan beschermen, schrijft De Telegraaf. Onder meer het adres en telefoonnummer van het slachtoffer zijn normaal gesproken beschikbaar voor advocaten en verdachten, maar dat vindt de minister niet nodig.

Wel naar slachtofferhulp

Voordat daar echt een eind aan zal komen, wordt er een onderzoek gestart naar wie de gegevens van slachtoffers wel mag krijgen. Zo zijn er instanties als politie, justitie en slachtofferhulp die de gegevens wel nodig hebben.

Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn. Dan moet er een nieuw systeem komen waarin de gegevens alleen worden gedeeld als dat daadwerkelijk nodig is. Tot die tijd komen de gegevens in ieder geval niet standaard meer in het strafdossier. Dat beleid zal vanaf 1 januari 2016 worden doorgevoerd.