Onderzoek naar afgedwongen telefooncontracten

De politie in Amsterdam heeft in november een uitgebreid onderzoek ingesteld naar het afsluiten van mobiele telefooncontracten onder dwang. Drie verdachten van 15, 16 en 17 jaar zijn aangehouden. Er loopt nog onderzoek.

Aangiftes

Bij de politie wordt met enige regelmaat aangifte gedaan van dit soort afpersing en oplichting. De politie waarschuwt ervoor en roept ouders, telefoonwinkels en telefoonopkopers op alert te zijn. Jongeren worden, zo zegt de politie in diverse onderzoeken te hebben gemerkt, door afpersers onder druk gezet, bedreigd  of opgelicht om telefoonabonnementen af te sluiten bij een telefoonwinkel.

Schulden

De afpersers pakken na het afsluiten van de abonnementen de verkregen telefoon – vaak de duurste categorie – en de contracten af en verkopen de telefoon direct door aan derden. Het verdiende geld houden zij zelf. Ze spiegelen de slachtoffers voor dat zij gemakkelijk van het abonnement af kunnen komen nadat de telefoon is verkocht. Ze motiveren dat ook door soms te zeggen dat zij iemand kennen die deze abonnementen kan annuleren maar dat is een smoes. Slachtoffers blijven met de abonnementskosten en de schulden zitten. Tweejarige abonnementen zijn geen uitzondering en vaak gaat het dan om afsluiten van meerdere abonnementen. De uiteindelijke schade kan tot in de duizenden euro’s oplopen