Onderzoek naar Haagse advocaat

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de Haagse advocaat Eric Deen, aldus het Algemeen Dagblad zaterdag. Deen was voorheen raadsman van ‘huisjesmelker’ Harry O., aldus de krant. Er zijn papieren bij de advocaat in beslag genomen. Ook deken Ernst van Win van de Haagse Orde van Advocaten doet onderzoek naar de rol van Deen. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie spitst zich toe op de relatie tussen de advocaat en de vastgoedman.

Harry O. zit al zeven maanden in het huis van bewaring. Hij zou crimineel geld hebben witgewassen door dertig woningen in Den Haag te kopen en zich ook schuldig hebben gemaakt aan hypotheekfraude en opstellen van valse huurcontracten. De gemeente Den Haag beschuldigt hem van illegale kamerverhuur, fraude met energiemeters en het zeer slecht onderhouden van zijn panden.

Wethouder Marnix Norder van stadsontwikkeling (PvdA) heeft O. onlangs een ‘rotte appel’ genoemd.

Enkele weken geleden heeft de recherche in het kantoor van de advocaat Deen dossiers in beslag genomen. Dat is uitzonderlijk want advocaten zijn zogenoemde geheimhouders. Volgens bronnen van het AD heeft de rechtercommissaris de inbeslagname goedgekeurd. Advocaat Erik Deen zou daartegen in beroep zijn gegaan. Pas als die beroepsrechter akkoord gaat, mag de recherche de stukken inzien.

Deken Ernst van der Win van de Haagse Advocatenorde zal bij de rechter-commissaris verslag van uitbrengen van zijn onderzoek. 

Advocaat Erik Deen onthield zich tegen het AD van commentaar en Harry O. ontkent alle aantijgingen die tegen hem zijn gedaan.