Onderzoek naar Halsema-lek bij politie

Het Amsterdamse parket laat woensdagmiddag weten dat het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie-eenheid Amsterdam een onderzoek gaat doen doen naar het lekken van informatie over de zoon van burgemeester Halsema naar Telegraaf-journalist John van den Heuvel.

De politiechef van eenheid Amsterdam heeft dat na afstemming met de hoofdofficier van justitie besloten. Dit is dus geen onderzoek door de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie. Doorgaans leveren onderzoeken naar lekken naar de media geen resultaat op.

De Telegraaf schreef over de arrestatie van de 15-jarige zoon van burgemeester Femke Halsema, terwijl zijn naam vrijwel direct na de aanhouding al werd afgeschermd.

Het OM laat verder weten de suggestie dat er sprake zou zijn van een doofpot te ‘weerspreken’. Eerder op de woensdag had de politie dit al ontkend.

Volgens het Openbaar Ministerie is in de zaak het algemene beleid gehanteerd dat voor elke 15-jarige jongen in Nederland geldt. Juist om elke schijn van partijdigheid te voorkomen is de zaak overgedragen aan een ander parket.

Zie ook:

Zoon burgemeester (15) aangehouden voor wapenbezit (UPDATE3)