Onderzoek naar lekkende agent Geenstijl

Een medewerker van de politie-eenheid in Noord-Holland blijkt donderdag te zijn aangehouden op verdenking van het lekken van politie-informatie naar de website Geenstijl. Dat ging om gegevens over de verdachte van het ongeluk voor het Amsterdamse Centraal Station in juni.

Lekken

De politie meldt vanmiddag op haar website dat er een medewerker van de politie-eenheid is aangehouden ‘op verdenking van schending van het ambtsgeheim’. Er wordt een intern onderzoek naar de medewerker gestart. Het blijkt om het lekken naar de website te gaan. Dat bevestigt de politie vrijdag tegenover Nu.nl

Beeldscherm

Geenstijl publiceerde eerder deze week informatie over de verdachte van de aanrijding op het plein voor het Amsterdamse Centraal Station in juni, waarbij zeven mensen gewond raakten. Op de website verscheen een foto van een beeldscherm met daarop de persoonsgegevens van de verdachte van de aanrijding bij het station.

Stuitend

Volgens een woordvoerder van de politie was het een foto van het registratiesysteem van de politie. Eerste landelijke korpschef Erik Akerboom noemde het schenden van het ambtsgeheim door een politiemedewerker eerder ‘stuitend’.

Lezing

Geenstijl meldde in haar bericht, op basis van de foto, dat de bestuurder van Marokkaanse afkomst is. Zijn naam werd letterlijk vermeld. De website vindt daarom dat er getwijfeld moet worden aan de lezing van de politie dat het om een onwelwording zou gaan van een diabetespatiënt. Geenstijl liet ook een Amsterdamse vrouw aan het woord, die ooggetuige was van het incident, maar grote moeite moest doen haar getuigenis bij de politie erdoor te krijgen. Ook werd haar tussen neus en lippen door verteld dat ‘alles op camera was opgenomen’. Later bleek dat niet het geval. De medewerker van de politie leek op dat moment wel onzeker over hoe zijn de getuigenis binnen de organisatie moest doorsluizen. Ook was zij niet van het team dat onderzoek deed naar het incident.