Onderzoek naar lekkende agent in Oost-Nederland

Een agent van de politie-eenheid Oost-Nederland is op non-actief gesteld omdat hij mogelijk vertrouwelijke informatie heeft gelekt. De politie bevestigt na een bericht van De Telegraaf dat er een strafrechtelijk en intern onderzoek loopt tegen de 52-jarige Ton D. uit Almelo.

Volgens de politie lijkt het er op dit moment op dat er alleen informatie is doorgespeeld in de privésfeer. Maar de onderzoeken lopen nog, en daaruit moet blijken hoeveel informatie daadwerkelijk is gelekt en aan wie.

‘Ook gelekt aan criminelen’

Een bron zegt tegen De Telegraaf dat D. niet alleen in privésfeer informatie heeft gelekt, maar ook criminelen heeft voorzien. De politiewoordvoerder stelt dat daarvoor nog geen aanwijzingen zijn. D. heeft inmiddels geen toegang meer tot de politiesystemen.

De krant stelt dat de laatste jaren het aantal agenten dat wegens plichtsverzuim uit het korps is gezet, flink is gestegen. De afgelopen drie jaar werden twintig procent meer agenten ontslagen dan in de periode daarvoor. Eerder kwam al aan het licht dat er een onderzoek loopt naar een agent die mogelijk heeft gelekt aan criminelen.

Nog vijf agenten verdacht

Ook de regio Oost-Nederland ligt onder vuur. De afgelopen maanden werden naast Ton D. nog eens vijf politiemensen buiten functie gesteld of ontslagen. Het gaat om uiteenlopende verdenkingen, van bedreiging in de privésfeer tot het onderhouden van een wietkwekerij.